Пошук...

пʼятниця, 26 жовтня 2018 р.

Харчуймося правильно!

Ми те – що ми їмо.


Епіграфом сьогоднішнього тренінгу для 5-А слугував вислів давньогрецького філософа, батька медицини, Гіпократа.

Протягом життя людина з’їдає близько 40 т різних продуктів, які перетворюються на будівельний матеріал і джерело енергії для всього організму. Не секрет, що спожите людиною безпосередньо впливає на її здоров’я, фізичний і розумовий розвиток, на її психічний стан і працездатність, на тривалість і якість життя, на її зовнішність і настрій, і навіть на стосунки з оточенням.

Саме тому так важливо розуміти, яка їжа є корисною, як слід обирати продукти харчування серед величезного асортименту, що представлений покупцю на полицях магазинів.

П'ятикласники дослідили свій раціон, змогли розібратись, яка їжа корисніша, що потрібно вживати в першу чергу.




Багатьох здивувало, що в запропонованій розмальовці йогурт серед продуктів харчування, які рекомендують вживати менше. Довелось розбиратись чому це так!



Зазвичай йогурт вважають корисним продуктом. А й справді:


  •     Йогурт нормалізує роботу кишківника.
  •     До його складу входять корисні бактерії «болгарськая паличка» – «lactobacillus bulgaricus» та «lactobacillus acidophilus». Вони налаштовують організм на активне вироблення ферментів, покращують травлення.
  •     Йогурт зміцнює зуби і кістки, бо містить кальцій та вітамін Д.

Однак вище означене стосується натурального йогурту! В ідеалі йогурт має містити лише молоко та бактерії (закваска). Зрозуміло, що термін зберігання такого йогурту дуже невеликий. Термічна обробка та консерванти збільшують термін придатності, однак значно зменшують користь цього продукту. Що ж пропонують нам виробники популярних марок?

 

Під час тренінгу учні 5-А з допомогою восьмикласників порівнювали склад йогуртів п'яти популярних торгівельних марок.
     



Результати дослідження наведені у таблиці.
Йогурт
«Галичина»
«Чудо»
«Ферма»
«Агуша»
«Растішка»
Маса
300 г
270 г
250
200 г
185 г
Ціна
18,29 грн
15,39 грн
14,09 грн
10,99 (акція)
14,59 грн
Дата виготовлення
?
21.10.18
?
18.10.18
10.10.18
Зберігання
Кінцевий строк споживання
02.11.18
10.11.18
07.11.18
01.11.18
09.11.18
Строки зберігання
21 доба
21 доба
?
15 діб
31 доба
Інгрідієнти
Молоко
+
+
+
+
+
Фруктовий наповнювач (кількість інгрідієнтів)
5
7
7
6
7
Цукор
+
+
+
+
+
Бактерії Lactobacillus Bulgaricus та Streptococcus Thermophilus/Пробіотики/Закваска чистих молочнокислих мікроорганізмів
+
+
+
+
+
Кальцій
 ?



180 мг
Вітамінний комплекс



+

Кількість вуглеводів
15,2 г
14,0 г
13,2 г
11,3 г
10,8 г

Знаки запитання в таблиці можете побачити в місцях, де виробники не надають точної інформації.

Висновки пропонуємо зробити самостійно.

А наші п'ятикласники поки куштуватимуть смачні яблука)





Немає коментарів:

Дописати коментар